sobota, 14 grudnia 2013

Rybne pierożki podsmażane na oleju rzepakowym czyli alternatywa tradycyjnych świątecznych pierogów

Ryba zamknięta w pierożkach to kolejny sposób na rybę inaczej. Dużo warzyw, zdrowe mięso soli i maksimum smaku. Pierożki smakują wybornie podsmażone na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Zyskują wówczas nie tylko walory smakowe, ale również estetyczne. Ładnie zezłocone idealnie będą prezentowały się na świątecznym stole. Ponadto olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest stałym elementem zróżnicowanej i zdrowej diety. Pamiętajmy jednak, aby po usmażeniu pierożków odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Rybne pierożki podsmażane na oleju rzepakowym czyli alternatywa tradycyjnych świątecznych pierogów 

Składniki:
·         sola - 1 duży lub 2 mniejsze filety
·         średniej wielkości marchewka
·         średniej wielkości pietruszka
·         1/4 selera
·         por  3 szt.
·         mąka pszenna - 1 szklanka
·         łyżka bułki tartej
·         1 jajko
·         sól
·         pieprz
·         ocet balsamiczny - 1 łyżka
·         masło -2 łyżki
·         odrobina wody do sosu
·         woda do gotowania pierożków
·         olej rzepakowy
·         sok z cytryny

Ciasto:
·         1 szklanka mąki pszennej
·         ok. 0,5 szklanki bardzo gorącej wody
·         szczypta soli

Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto na pierogi. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny.
Farsz:
Jedną marchewkę, pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. 1 pora kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na patelni na oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem.  Rybę drobno siekamy- ma przypominać konsystencją tatar.  Do ryby dodajemy przestudzone warzywa, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Dobrze wyrabiamy dłonią.

Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. Wykrawamy nieduże kółka- pomocna będzie nam do tego szklanka czy specjalna obręcz. Na każdy krążek wykładamy odrobinę rybnego farszu. Zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie- od momentu wypłynięcia pierożków ok. 3 minut. Pierożki przelewamy na sicie zimną wodą.
Sos:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekanego pora. Chwilę smażymy. Zalewamy niedużą ilością wody. Pora dusimy do miękkości. Blendujemy na gładki sos. Gęstość regulujemy dolewając wodę. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.

Pierożki obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z jego nadmiaru na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem. Smacznego.                                                                                                                    



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz