Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 16 grudnia 2013

Słoneczne spaghetti z kukurydziano-laskowym pesto na bazie oleju rzepakowego

Pyszne, pogodne danie, które zapewni nam na talerzu  trochę słońca w pochmurne dni. Kukurydza bogata w witaminy z grupy B, witaminy D, E, A, K i C idealnie komponuje się z orzechami laskowymi i olejem rzepakowym. Zdrowe tłuszcze są niezwykle ważne w naszej diecie, gdyż to  w nich rozpuszczalne są niektóre cenne witaminy (właśnie wyżej wymienione D,E,A i K). Niewielka ilość oleju rzepakowego będzie doskonałym wyborem. Jest on również  naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego dba o nasze dobre samopoczucie, sprawną pracę serca, nerek i mózgu.


Słoneczne spaghetti z kukurydziano-laskowym pesto na bazie oleju rzepakowego


Składniki na 2 porcje:
·         200 g spaghetti
·         2 ugotowane nieduże kolby kukurydzy
·         1 ząbek czosnku
·         kilka listków bazylii
·         garść startego sera - najlepszy parmezan
·         garść uprażonych orzechów laskowych (7-8 minut w piekarniku, 180 stopni)
·         6 łyżek oleju rzepakowego
·         sól
·         pieprz
·         starty ser do posypania na talerzu
·         ewentualnie do dekoracji pomidorki koktajlowe i listki bazylii

Kukurydzę gotujemy ok. 20- 25 minut z połową łyżeczki cukru, nie solimy. Kukurydza musi być miękka. Gotową obieramy i przekładamy do dobrego blendera. Dorzucamy obrany czosnek, ser, bazylię, orzechy laskowe, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze miksujemy. W trakcie miksowania wolnym strumieniem dolewamy olej rzepakowy.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie ok. 7-8 minut. Odcedzamy odkładając 2-3 łyżki wody spod gotowania makaronu. Wodę tą dodajemy do kukurydzianego pesto. Gorący makaron polewamy sosem, dobrze mieszamy. Danie podajemy posypane serem, udekorowane pomidorkami, bazylią i kukurydzą. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam :) Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym z motywem zoologicznym , który promuje akcję "zwierzak to nie zabawka - nie kupuj go na prezent".
    Nagrodami są akcesoria zoologiczne.

    Prowadzę bloga kulinarnego więc jakoś musiałam połączyć w konkursie poruszany wątek zwierząt z wątkiem kulinarnym dlatego powstał konkurs kulinarno-zoologiczny :)

    Więcej informacji tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/zwierze-to-nie-zabawka-nie-kupuj-na.html

    Zachęcam również do napisania na swoim blogu kilku słów w kwestii kupowania zwierząt pod choinkę.

    Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie :) zjadłabym

    OdpowiedzUsuń