Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 19 grudnia 2013

Świąteczna szarlotka z czekoladową kratką, żurawiną i orzechami laskowymi

      Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne ciacho, a chcielibyście przygotować coś lekkiego, a jednocześnie odświętnego, to polecam przepis na  szarlotkę na kruchym spodzie z czekoladową kratką. Wybornie smakuje na ciepło z gałką lodów żurawinowych.

Świąteczna szarlotka z czekoladową kratką, żurawiną i orzechami laskowymi


Składniki:
    - 200 g mąki pszennej
    - 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    - 100 g masła z lodówki
    - łyżka śmietany 18% kwaśnej, gęstej
    - 130 g cukru waniliowego
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    - łyżka kakao
    -szczypta proszku do pieczenia
    Na farsz:
    - 5-6 jabłek
    - garść suszonej żurawiny
    - garść uprażonych orzechów laskowych
    - szczypta cynamonu
    -łyżka bułki tartej
    - 2 łyżki cukru waniliowego

    Na lukier:
    -sok z cytryny
    -cukier puder ile zabierze
    - suszona żurawina
    Z podanych składników wyrabiamy ciasto- na stolnicy wysypujemy mąki, dodajemy szczyptę proszku, sól, cukier. Dodajemy masło i siekamy. Robimy dołeczek, wybijamy jajko, dajemy śmietanę- zagarniamy nożem. Szybka wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części -2/3 ciasta wkładamy do lodówki, a do pozostałej 1/3 dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy. Wyrobione ciasto czekoladowe wkładamy również do lodówki na co najmniej godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich bułkę tartą, cukier, cynamon, żurawinę i przesiekane orzechy. Mieszamy. Jasne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (średnica 24- 26 cm). Wykładamy jabłka. Ciemne ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą ozdobnego radełka paseczki z których robimy kratkę. Z ciemnego ciasta wykrawamy również 3 gwiazdki. Przyklejamy je za pomocą odrobiny rozbełtanego jajka do czekoladowej kratki. Ciasto pieczemy 45-50 minut, termoobieg, 180 stopni. Lekko przestudzone zdobimy lukrem. W kratki wkładamy suszoną żurawinę. Smacznego!

    1 komentarz: