niedziela, 22 grudnia 2013

Świąteczna tarta na oleju rzepakowym z leśnymi grzybami

Pyszna tarta z aromatycznym wnętrzem. Ciasto przypomina swoją konsystencją spody przygotowane na kruchych ciasteczkach- tym razem jest jednak w wersji wytrawnej i zdrowszej- na bazie orzechów laskowych, pełnoziarnistej mąki orkiszowej i oleju rzepakowego. Ten ostatni jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego zdrowotnie oddziałuje na nasz cały organizm.  W naszej diecie powinien mieć więc stałe miejsce- tak ze względów smakowych, jak i zdrowotnych.

Świąteczna tarta na oleju rzepakowym z leśnymi grzybami

Składniki
Na ciasto:
·         100 g zmielonych orzechów laskowych
·         230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         1 żółtko
·         1 jajko
·         łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
·         ok. 120 ml oleju rzepakowego
·         0,5 łyżeczki soli
·         0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
·         750 g leśnych grzybów
·         garść grzybów suszonych
·         łyżka oleju rzepakowego
·         1 duża cebula
·         pieprz
·         sól
·         jajko
·         2 łyżki śmietany 18%
·         garść startego sera żółtego gouda
·         pęczek pietruszki
·         2 łyżki pistacjowego pesto (garść obranych pistacji + pęczek pietruszki + kilka listków bazyli + kilka łyżek oleju rzepakowego + 4 suszone pomidory + sól do smaku + ząbek czosnku- całość dokładnie blendujemy)

Grzyby suszone zalewamy na noc wodą.
Przygotowujemy kruche ciasto- mąkę łączymy z orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Robimy dołeczek, do którego wybijamy żółtko, jajko, dodajemy śmietanę oraz olej- całość zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, szybko wyrabiamy ręką. Przekładamy na godzinę do lodówki.
Na patelni na łyżce oleju rzepakowego przesmażamy drobno posiekaną cebulkę, leśne grzyby oraz odsączone z wody przesiekane grzyby suszone. Kiedy całość będzie już miękka, zdejmujemy patelnię z ognia. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem. Przygotowaną mieszaniną zalewamy grzyby, od razu całość szybko mieszamy. Dodajemy żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki.
Foremkę na tartę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto (kawałek ciasta odkłądamy) i podpiekamy  10-12 minut, temp. 180 stopni. Po tym czasie  spód smarujemy pesto,  wykładamy grzyby. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Obok tarty na papierze do pieczenia wykładamy wycięte z pozostałego ciasta gwiazdki- takie słone ciasteczka pieczemy ok. 15 minut. Zdobimy nimi gotową tartę.
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Tarta z grzybami, pyycha... :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i również serdecznie i świątecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń