środa, 25 grudnia 2013

Świąteczna zapiekanka warzywna

Świątecznie nie zawsze znaczy kalorycznie i ciężko. Zapraszam na pyszną wegetariańską zapiekankę warzywną z dynią, kolorową papryką i cukinią. :) Smacznego!

Świąteczna zapiekanka warzywna


Składniki:
·         1/2 dużej dyni
·         1 duża cebula biała
·         2 małe cebule czerwone
·         1 papryka czerwona
·         1 papryka zielona
·         4 małe ziemniaki
·         1 średnia cukinia
·         kilka łyżek oleju rzepakowego
·         sól
·         pieprz
·         300 g sera feta
·         pomidorki koktajlowe - 300 g
Dynię dzielimy na pól, wydrążamy środek, obieramy ze skórki i wykrawamy zgrabną, niezbyt małą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę zbliżoną do kostki dyni. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię ze skórką kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy (niezbyt dużo, później dodamy słoną fetę) i pieprzymy. Przekładamy do dwóch dużych naczyń żaroodpornych. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Po tym czasie warzywa przekładamy do jednego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy fetę pokrojoną w kostkę. Pomiędzy kostki sera układamy pomidorki koktajlowe. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż pomidorki zaczną pękać. Pyszna zapiekanka gotowa. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz