Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 10 grudnia 2013

Szczupak smażony na oleju rzepakowym zaserwowany na fenkułowo-porowej pierzynce z warzywnymi chipsami

Kolejna odsłona szczupaka na bardzo smakowitej pierzynce warzywnej. Do tego apetyczne, domowe chipsy przygotowane na oleju rzepakowym i zdrowy obiad gotowy. Pamiętajmy, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej, zastępując nim inne  tłuszcze.  Dzięki temu zapewnimy  sprawną pracę  naszego mózgu, serca i całego układu krążenia. Z rybą i warzywami stanowi niezwykle smakowity i mega zdrowy posiłek, który może zachwycić naszych gości również w święta.

 

Szczupak smażony na oleju rzepakowym zaserwowany   na fenkułowo-porowej pierzynce z warzywnymi chipsami


Składniki
·         szczupak-  2 dzwonka
·         seler - duży
·         marchewka - 1-2 szt.
·         por - 1 duży
·         pietruszka- 1 średniej wielkości
·         fenkuł -2 szt.
·         olej rzepakowy
·         mąka do panierowania
·         sól
·         pieprz
·         sok z cytryny


Dzwonka szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy.
Na patelni na łyżce oleju rzepakowego smażymy pokrojonego w talarki pora, pokrojoną w drobną kosteczkę pietruszkę oraz pokrojonego w podłużne paski fenkuła.  Warzywa powinny być al dente. Doprawiamy je sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Szczupaka obtaczamy w odrobinie mąki. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.
Marchewkę oraz selera kroimy za pomocą specjalnego tarełka w cienkie paseczki. Możemy naszym chipsom nadać świąteczny wygląd- wycinając z nich np. gwiazdki. Smażymy na głębokim oleju rzepakowym  - olej musi być dobrze rozgrzany- aż uzyskamy chrupiące przekąski. Przekładamy je na papierowy ręcznik, żeby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe chipsy solimy.
Usmażonego szczupaka wykładamy na fenkułowo-porową pierzynkę. Podajemy z chipsami warzywnymi. Dekorujemy kiełkami brokuła. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ależ to pięknie wygląda, sama nazwa dania powala :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ratunku! co to jest fenkuł?... ;) i skąd wziąć szczupaka?....:)))))

    OdpowiedzUsuń
  3. :)))) Gosiu, szczupaka można dostać w rybnym, czasem się pojawia, choć - przynajmniej u mnie- dość rzadko. :)

    OdpowiedzUsuń