piątek, 6 grudnia 2013

Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowej

 Coś dla miłośników jabłek. Krucha tarta wzbogacona winogronami stanowi idealną kompozycję smakową. Wyjątkowość  ciasta ukryta jest w użytej mące- typowo włoskiej, kasztanowej. Jest ona nieco słodsza od zwykłej mąki pszennej, a uzyskane z niej ciasto jest dużo bardziej kruche. Choć jest dość droga- 250 g kosztuje ok. 16 zł - to od czasu do czasu warto po nią sięgnąć.

 Tarta z jabłkami i winogronami na mące kasztanowej

Na ciasto:
·         250 g mąki kasztanowej
·         100 g masła
·         50 g brązowego cukru
·         2 żółtka
·         3 łyżki wody
·         0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem oraz solą. Dodajemy masło z lodówki - całość dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz wodę i całość dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do foremki na tartę. Ponieważ robione jest na mące kasztanowej, jest dość kruche, więc już w foremce możemy pozalepiać ewentualne pęknięcia. Spód podpiekamy 12 minut w temp. 180 stopni.
Wierzchnia kratka:
·         100  g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         50 g masła z lodówki
·         1 żółtko
·         szczypta proszku do pieczenia
·         35 g brązowego cukru
·         łyżka wody

Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem, siekamy za masłem. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zarabiamy. Wstawiamy do lodówki.
Farsz:
·         4-5 jabłek jabłek
·         300 g winogron- najlepiej bezpestkowych (jeśli takich nie mamy, każde grono należy pozbawić pestek)
·         łyżka cukru waniliowego
·         łyżka bułki tartej
·         cukier puder do posypania

Jabłka obieramy, za pomocą specjalnej tarki szatkujemy je na cieniutkie plasterki. Winogrona kroimy na pół i ewentualnie pozbawiamy pestek. Łączymy z jabłkami, posypujemy cukrem waniliowym oraz bułką. Całość dobrze mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu przygotowujemy kratkę z ciasta, które chłodziło się w lodówce. Ciasto pieczmy 40-45 minut temp. 180 stopni. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Łatwe:)))...trzeba się pozbyć lenia i wykonać na niedzielę... ;)
    Buziole <3

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)