Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 13 grudnia 2013

Tortellini pełnoziarniste z ziołowym serkiem i sosem aglio olio na bazie oleju rzepakowego

Pyszne danie obiadowe we włoskim stylu. Delikatny ziołowy serek idealnie komponuje się z czosnkowym sosem na bazie oleju rzepakowego.   Pamiętajmy, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy wprowadzić go do naszej diety. Zapewne wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie i jednocześnie urozmaici nasz jadłospis. Polecam!


Tortellini pełnoziarniste z ziołowym serkiem i sosem aglio olio na bazie oleju rzepakowego



Składniki:
·         szklanka i 1-2 łyżki  mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·         2 jajka
·         łyżka oleju rzepakowego
·         serek ziołowy typu philadelphia 125 g
·         ser parmezan do posypania
Z podanych składników wyrabiamy ciasto.  Do mąki dodajemy jajka i olej, zagarniamy nożem, następnie wyrabiamy ręką. Odstawiamy przykryte miseczką na pół godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy. Wykrawamy małe krążki. Na środek każdego układamy odrobinę serka. Zlepiamy jak pierogi, a następnie zawijamy dookoła palca zlepiając dwa rogi.
Gotujemy w osolonej  wodzie 6-8 minut. Podajemy z sosem aglio olio oraz startym parmezanem.
Sos aglio olio:
·         6 ząbków czosnku
·         kilka łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- kiełki brokułów

Czosnek drobno siekamy. Podgrzewamy razem z olejem rzepakowym, chwilę smażymy, uważając, aby nie spalić czosnku. Do sosu przekładamy na chwilę pierożki. Podajemy z sałatą lub kiełkami brokuła. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz