Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 18 grudnia 2013

Tortilla de patatas z suszonymi pomidorami i żurawiną na oleju rzepakowym

Tortilla z dwóch rodzajów ziemniaków, suszonych pomidorów i żurawiny przygotowana na zdrowym oleju rzepakowym. Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy sięgać po niego nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych w ramach profilaktyki zdrowotnej. Więcej na ten temat pod linkiem . Tymczasem zapraszam na pyszną tortillę :) .

 

Tortilla de patatas z suszonymi pomidorami i żurawiną na oleju rzepakowym

Składniki na tortillę o średnicy 20 cm:

·         2 średniej wielkości ziemniaki

·         połowa batata

·         4 jajka

·         sól

·         pieprz

·         pęczek pietruszki

·         8-10 suszonych pomidorów

·         garść suszonej żurawiny z dodatkiem wiśni

·         kilka kropel tabasco

·         50 g wędzonego boczku

·         olej rzepakowy


Pomidory suszone   kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do nich przesiekaną żurawinę suszoną z wiśniami- całość dobrze mieszamy, zalewamy kilkoma łyżkami oleju rzepakowego i odstawiamy, aby przeszło smakami. Ziemniaki oraz batata obieramy, myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejszą, nieregularną kostkę. Na oleju rzepakowym  smażymy ziemniaki do momentu, aż zmiękną, ale zachowają zwartą konsystencję. Uważajmy, aby ich nie przypalić. Ziemniaki wykładamy na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w zgrabną kosteczkę. Podsmażony przekładamy do ziemniaków.  Ziemniaki, boczek, żurawinę z pomidorami przekładamy do jednej miski i dobrze mieszamy. Jaja rozbijamy w oddzielnej miseczce. Dobrze doprawiamy solą, pieprzem i tabasco- dobrze mieszamy.  Masę jajeczną przelewamy do miski z ziemniakami i pozostałymi składnikami tortilli, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i jeszcze raz całość mieszamy. Na patelni o średnicy 20 cm podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wylewamy tortillę, smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie za pomocą talerza przekładamy tortillę na patelnię na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi, dekorujemy suszoną żurawiną, suszonymi pomidorami i pietruszką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz