Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 16 grudnia 2013

Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym

Danie to obowiązkowo pojawia się na naszym Wigilijnym stole. Zawsze serwowane w ten sam sposób - z ciepłymi ziemniakami okraszonymi pysznym, charakterystycznym w smaku wigilijnym olejem rzepakowym- nieoczyszczonym, klasycznie tłoczonym na zimno. To prawdziwe niebo w gębie! Nie dość że potrawa ta jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu, to jeszcze mega zdrowa. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy dla naszego organizmy. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych. Warto więc sięgać po ten olej nie tylko w święta i  na stałe wprowadzić go do swojej diety.

 Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym

 


Składniki:
·         600 g śledzi a'la matias
·         woda do zalania śledzi
·         mleko na drugie zalanie- ok. 3 szklanki
·         1 średnia cebula
·         sól
·         pieprz
·         śmietana 18% kwaśna - 2 łyżki
·         sok z cytryny do smaku -sok z ok. połowy cytryny
·         szczypta cukru
·         olej rzepakowy klasycznie tłoczony na zimno nieoczyszczony
·         ziemniaki
·         mleko do gotowania ziemniaków
·         ząbek czosnku

Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki, przekładamy do cebuli. Zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie. Zaprawiamy śmietaną.  Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem  i sokiem z cytryny.  Zupę śledziową chłodzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy  w  wodzie i mleku w proporcjach 1:1  (dodajemy ząbek czosnku w łupince, solimy). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i polewamy wigilijnym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z zupą śledziową. Smacznego!


2 komentarze:

  1. To dla mnie nowość,nigdy nie jadłam takiej zupy,ale przypomina mi moje sledzie ,które robię zawsze na Popielec...też są do tego ziemniaczki jednak bez oleju... W mojej rodzinie wigilijną zupa jest barszcz kiszony a w nim uszka nadziane farszem z podgrzybków.

    Ben

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też podajemy barszczyk czerwony czasem z uszkami czasem z krokietami. W tym roku będą kapuśniaczki :)

      Usuń