czwartek, 26 grudnia 2013

Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką

Coś dla miłośników kurczaków- mięso wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne z chrupiącą skórką. Polecam!

Ziołowy kurczak z cytryną i cieciorką

Składniki:
·         wiejski kurczak
·         puszka cieciorki
·         cytryna
·         200 g masła - ciepłego
·         łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku
·         łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy

Oczyszczonego kurczaka moczymy w wodzie, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozprowadzamy w środku kurczaka odrobinę oleju rzepakowego, solimy i pieprzymy.  Masło ucieramy z drobno posiekanymi ziołami- tymiankiem i estragonem, solą i pieprzem. Pod  skórę kurczaka wsuwamy delikatnie dłoń, robimy miejsce, uważając, by nie uszkodzić skóry. Następnie za pomocą dłoni pod skórą wcieramy w mięso ziołowe masełko. Rozprowadzamy je jeszcze naciskając skórę z zewnątrz. Cieciorkę zalewamy odrobiną oleju rzepakowego, solimy i pieprzymy- wykładamy do środka kurczaka. Cytrynę dobrze szorujemy, sparzamy wodą, aby zaczęła puszczać aromatyczne olejki. Cytrynę wkładamy do środka kurczaka- dobrze dociskamy. Związujemy nóżki kurczaka- ja użyłam specjalnych silikonowych sznureczków. Kurczaka z obu stron smarujemy olejem rzepakowym, solimy i pieprzymy- tak powstałą marynatę chwilkę wcieramy dłońmi. Kurczaka układamy na kratce piekarnikowej. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, termoobieg na 15 minut- żeby skórka się zezłociła. Pamiętajmy, by pod kurczakiem umieścić drugą blachę piekarnikową, do której należy nalać wodę. Tłuszcz z kurczaka będzie spadał do wody, więc będziemy mieli dużo łatwiej posprzątać piekarnik. Ponadto kurczak będzie dużo bardziej soczysty. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 80-90 minut, spryskując kurczaka od czasu do czasu olejem rzepakowym.  Kurczak najlepiej smakuje  z warzywną zapiekanką. Smacznego! 



2 komentarze: