Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 31 stycznia 2014

Kruche rogale i ciasteczka na trzech rodzajach mąki

Na weekend proponuję bardzo kruche i maślane ciasteczka i rogaliki w dwóch smakach - waniliowym z delikatną nutką cytryny oraz kakaowym. Osobiście najbardziej lubię te z nadzieniem waniliowo-serowym zanurzone w gorzkiej czekoladzie. :) Polecam!

Kruche rogale i ciasteczka na trzech rodzajach mąki

Składniki:
·         500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·         300 g mąki pszennej
·         200 g mąki kukurydzianej
·         400 g zimnego masła
·         5 żółtek
·         200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·         300 g cukru pudru
·         szczypta soli
·         skórka starta z 1 cytryny
·         3 łyżki cukru waniliowego
·         2 łyżki kakao
Nadzienie
·         dżem jagodowy połączony z twardą marmoladą w proporcji 1:1
·         500 g serka capresi + 1 jajko + 3 łyżki cukru waniliowego
·         100 g białej czekolady
·         100 g gorzkiej czekolady
·         odrobina mleka
·         cukier puder

Łączymy mąki, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Dodajemy masło- siekamy. Robimy dołeczek, wybijamy żółtka, dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny. Zarabiamy nożem, następnie szybko zarabiamy ciasto. Ciasto dzielmy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i ponownie zarabiamy. Ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto porcjujemy na kawałki, wałkujemy jak najcieniej, wykrawamy małe, długie trójkąty. Nadziewamy odrobiną dżemu i serka. Zawijamy nadając albo kształt rogalików albo rureczek.  Możemy przygotować ciasteczka z samym dżemem lub z samym serkiem. Możemy też formować małe okrągłe ciasteczka- ciasto wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy serowy farsz tworząc z niego cienki rulonik. Zawijamy ciasto. Nożem dzielimy wałeczek na cienkie kromeczki. Rogaliki pieczemy ok. 20 minut, temp.180 stopni, termoobieg, okrągłe ciasteczka ok. 17 minut. Upieczone ciasteczka możemy maczać w roztopionej czekoladzie połączonej z odrobiną mleka lub najprościej- oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. 



Rogale i rogaliki

2 komentarze: