Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 1 stycznia 2014

Mięsne sajgonki z kapustą i pomidorami z surówką z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów

 Pyszne mięso zaserwowane z prostą, ale smakowitą surówką z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów- mariaż doskonały.

Mięsne sajgonki z kapustą i pomidorami z surówką z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów

Składniki:
·         600 g kapusty kiszonej + 200 g na surówkę
·         700 g szynki wieprzowej
·         4 małe lub 2 duże mięsiste pomidory
·         6-10 suszonych pomidorów z oleju rzepakowego na surówkę
·         20 szt. papierów ryżowych
·         1 cebula
·         2 jajka
·         3-4 łyżki mielonych migdałów lub bułki tartej
·         sól
·         pieprz
·         świeże zioła
·         olej rzepakowy spod suszonych pomidorów
·         olej rzepakowy do smażenia
·         liść laurowy


Mięso mielimy. Kapustę kiszoną na sajgonki gotujemy (ok. 30 minut) z listkiem laurowym.  Ugotowaną odcedzamy i drobno siekamy. Na patelni na łyżce oleju spod pomidorów przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Do cebuli dodajemy kapustę. Kiedy nieco się przesmaży dodajemy zmielone mięso- widelcem je rozdrabniamy. Smażymy doprawiając pod koniec solą i pieprzem. Studzimy. Pomidory sparzamy wodą, obieramy ze skórki, filetujemy. Drobno kroimy. Dodajemy do farszu. Dodajemy jajka oraz mielone migdały (lub bułkę tartą). Całość dobrze wyrabiamy dłonią. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę. Maczamy w niej na chwilkę  po jednym płacie ryżowym. Układamy na desce. Pośrodku wykładamy farsz i zwijamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy z surówką.

Surówka- kapustę kiszoną siekamy. Dodajemy drobno posiekane suszone pomidory oraz 2 łyżki oleju spod tych pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pyszna surówka gotowa. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz