Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 23 stycznia 2014

Orkiszowe kluski szpinakowe

Smaczna alternatywa dla klusek ziemniaczanych. Szczególnie polecam te w wersji light (czy dla wegetarian) - z  chudym twarożkiem. Mięsożercy mogą okrasić je boczkiem.Najsmaczniejsze wychodzą na mące orkiszowej i taką też  radzę Wam użyć  :) .

Szpinakowe kluski


Składniki:
·         450 g rozmrożonego, posiekanego szpinaku
·         3 - 3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·         1 jajko
·         sól - ok. 0,5 łyżeczki
·         ewentualnie odrobina mleka do rozrzedzenia ciasta

Rozmrożony szpinak łączymy z mąką, solą i jajkiem.  Ciasto powinno mieć dosyć zbitą konsystencję (łyżka musi "stać" w cieście na pionowo). Jeśli jednak wyjdzie nam za gęste, można dodać nieco mleka. Kluski "skrobiemy" łyżką z deseczki do gotującej się, osolonej wody.  


Od momentu wypłynięcia kluski gotujemy  ok. minuty.

 Podajemy ze skwarkami z cebulą  i twarogiem lub w wersji light z samym chudym twarogiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz