sobota, 25 stycznia 2014

Sernik chałwowo-pomarańczowy na czekoladowo-orkiszowym spodzie

Zapraszam na pyszny sernik z cytrusami i słodką chałwą na zdrowym pełnoziarnistym cieście orkiszowo-kakaowym.

Sernik chałwowo-pomarańczowy na czekoladowo-orkiszowym spodzie


Składniki na ciasto:
·         250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         2 łyżki kakao
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         140 g cukru pudru
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         1 jajko
·         130 g miękkiego masła
·         szczypta soli

Z podanych składników przygotowujemy ciasto- ucieramy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno jajko, dodajemy szczyptę soli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minut

Masa serowo-chawłowa:
·         1 kg zmielonego twarogu
·         500 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
·         150 g miękkiego masła
·         5 jajek
·         150 g cukru pudru
·         łyżka mąki pszennej
·         łyżka mąki ziemniaczanej
·         2 łyżki ekstraktu waniliowego

Masło ucieramy z cukrem pudrem, pod koniec dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Stopniowo i naprzemiennie dodajemy ser, chałwę oraz żółtka. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowo-chawłowej i delikatnie mieszamy.
·         5-6 mandarynek
Na podpieczony spód koncentrycznie wykładamy cząstki mandarynek (pamiętajmy, aby dokładnie oczyścić je z białych błonek)
Na spód z owocami wykładamy masę serowo-chałwową. Pieczemy ok. 60-65 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Glazura pomarańczowo-mandarynkowa:
·         2 pomarańcze
·         galaretka pomarańczowa
·         3-4 mandarynki
Pomarańcze fileujemy. Fileciki przekładamy do garnuszka, gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy. Dodajemy oczyszczone cząstki mandarynek. Lekko tężejącą glazurę wylewamy na upieczony i lekko przestudzony sernik. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz