Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 11 stycznia 2014

Tarta szpinakowo-grzybowa z migdałami

Pyszne połączenie grzybów, szpinaku i migdałów. Na zdrowym pełnoziarnistym kruchym spodzie z dodatkiem orzechów. Naprawdę apetyczna propozycja obiadowa:) .

Tarta szpinakowo-grzybowa z migdałami



Składniki na ciasto:
· 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 100 g zmielonych migdałów
· 2 żółtka
· 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
· 100 g masła
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z migdałami, solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.

Farsz szpinakowy:
·         450 g szpinaku
·         75 g płatków migdałowych
·         2 żółtka
·         2 łyżki śmietany 18%
·         2 ząbki czosnku
·         250 g serka  tupu włoskiego  (capresi)
·         olej rzepakowy
·         gałka muszkatołowa
·         sól
·         pieprz
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Smażymy do momentu aż odparuje nadmiar płynu.  Śmietanę mieszamy z żółtkami i serkiem. Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy mieszankę jajeczno-serową. Dodajemy migdały. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Farsz grzybowy

·         300 g opieńków

·         1 cebula
·         2 łyżki śmietany 18%
·         1 jajko
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy
·         pęczek pietruszki 

Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, smażymy dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem- całość dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  

Na podpieczony spód wykładamy farsz grzybowy. Na niego farsz szpinakowy. Zapiekamy jeszcze ok. 30 minut. Smacznego!

W Nowy Rok z Superfoods

2 komentarze: