Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 13 stycznia 2014

Zielona zupa-krem z groszku

Pyszna, szybka i pożywna zupa idealnie rozgrzewa dzięki świeżemu imbirowi. Polecam! 

Zielona zupa-krem z  groszku

Składniki:
·         800 g mrożonego  groszku
·         1,5  l wywaru warzywnego
·         2 ząbki czosnku
·         1 por
·         2 ziemniaki
·         sałata
·          wędzony boczek na chipsy
·         kwaśna śmietana do podania
·         sól
·         pieprz
·         sok z cytryny
·         świeży imbir - ok. 5 cm
·         olej rzepakowy

Do gotującego się wywaru warzywnego wrzucamy groszek i gotujemy do miękkości. Na patelni na odrobinie oleju  przesmażamy drobno pokrojonego pora, ziemniaki i czosnek. Dodajemy do zupy. Na patelni chwilkę smażymy liście sałaty- przekładamy do zupy wymywając płynem cały smak z patelni.  Całość jeszcze chwilkę gotujemy,  doprawiamy startym imbirem. Blendujemy. Zblendowaną zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przecieramy przez sito. Podajemy gorącą z kleksem kwaśnej śmietany, podprażonymi pestkami dyni i - w wersji nie dla wegetarian - chipsami z boczku ( cienkie plasterki boczku wstawiamy na parę minut do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz