niedziela, 16 lutego 2014

Figowy sernik z awokado

Na karnawałową niedzielę proponuję ciasto wyjątkowe. Jeśli miałabym wskazać spośród wszystkich swoich wypieków jeden, który najbardziej podbił moje serce, to właśnie byłby ten sernik. Na mocno orzechowym spodzie - orzechy laskowe są tutaj naprawdę niezastąpione! - z figową niespodzianką i aksamitną, lekko zieloną masą serową z dodatkiem awokado. Całość zwieńczona polewą chałwową przełamaną nutką lekko kwaśnego jogurtu. Udekorowana suszonymi figami. Prawdziwa eksplozja smaku. A co najważniejsze, choć cały przepis może wydawać się skomplikowany, ciasto robi się szybko i bardzo prosto. Najlepiej upiec je wieczorem, a następnego dnia udekorować polewą i figami. Szczerze polecam!

Figowy sernik z awokado 

Składniki
Na spód:
·         100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         200 g zmielonych orzechów laskowych
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         150 g cukru brązowego
·         łyżka cukru waniliowego domowego
·         1 jajko
·         150 g zimnego masła
·         szczypta soli

Z podanych składników przygotowujemy spód. Łączymy składniki sypkie- mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier brązowy. Dodajemy masło- siekamy. Dodajemy jajko i ręką wyrabiamy dość wilgotne ciasto. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 27-28 cm. Podpiekamy ok. 20 minut temp. 180 stopni, termoobieg.
Warstwa figowa:
·         150 g suszonych fig
·         4 łyżki śmietanki kremówki 36%
W garnku lekko podgrzewamy śmietankę z drobno pokrojonymi figami. Kiedy nieco zmiękną, a śmietanka zacznie gęstnieć, ściągamy z ognia. Blendujemy. Jeszcze ciepłą masą smarujemy ciepły, podpieczony spód ciasta.
 
Masa serowa z awokado:
·         500 g gęstego serka śmietankowego 
·         250 g mascarpone
·         200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·         1 duże lub 2 mniejsze dojrzałe awokado
·         łyżka mąki ziemniaczanej
·         łyżka mąki pszennej
·         szczypta soli
·         2 jajka
·         łyżka ekstraktu waniliowego
·         4 łyżki domowego cukru waniliowego

Dojrzałe awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Za pomocą łyżki  oddzielmy miąższ od skórki. Miąższ razem ze śmietaną 18% dokładnie blendujemy. Uzyskamy ładną, lekko zieloną masę. W drugiej misce łączymy serek śmietankowy, mascarpone, mąki, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodajemy masę z awokado oraz żółtka- dokładnie mieszamy na gładką, aksamitną masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową z awokado przekładamy na ciasto z figami. Pieczemy ok. 65 minut, temp.180 stopni. W trakcie pieczenia przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia, aby nadmiernie się nie spiekło.  Upieczone ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby wystygło. Chłodzimy w lodówce.

Polewa chałwowo-jogurtowa:
·         100 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
·         1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

Chałwę ucieramy z jogurtem. Polewę wykładamy na wystudzony, schłodzony sernik.
Do dekoracji:
·         kilka suszonych fig
Gotowy, dobrze schłodzony sernik zdobimy suszonymi figami. Smacznego!






8 komentarzy:

  1. pycha.... ciekawy pomysł z awocado w serniku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące :) Naprawdę zupełnie wyjątkowy sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe komentarze :) . Serniczek rzeczywiście pyszny, znikł w ciągu jednego dnia :) .

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo pysznie tu u Ciebie. Zapraszamy również w Nasze skromne progi ;-) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) . Na bloga z przyjemnością będę zaglądać :) . Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. bardzo ciekawy przepis...awokado w serniku... na to nie wpadłam ;)

    OdpowiedzUsuń

  6. Uwielbiam serniki, a ten wygląda imponująco.
    Serdeczności;-)

    OdpowiedzUsuń