piątek, 14 lutego 2014

Karnawałowe przekąski czyli balsamiczne orzeszki z cieciorki i solone chipsy z jabłka

Dziś zapraszam na pyszne, szybkie i nieco zdrowsze od tych tradycyjnych zakupionych w sklepie przekąski, które sprawdzą się zarówno jako propozycja karnawałowa, jak też np. jako dodatek  do zup (chipsy jabłkowe fajnie pasują chociażby do zupy cebulowej z dodatkiem jabłuszka). Zarówno chipsy jak i orzeszki wychodzą mega chrupiące i aromatyczne. Orzeszki z cieciorki wymagają zazwyczaj dużo pracy, ale jeśli sięgniemy po cieciorkę z puszki etap przygotowania tych pysznych zakąsek skraca się diametralnie. Podobnie chipsy jabłkowe- zazwyczaj serwowane na słodko- wymagają długiego suszenia w piekarniku- w niskiej temperaturze ok. 90 stopni przez co najmniej  90 minut. Jednak jeśli przygotujemy bardzo cienkie plasterki owoców i zapieczemy je w temperaturze 200 stopni, już po 20 minutach uzyskamy bardzo chrupiące słone przekąski. Polecam!

 Karnawałowe przekąski czyli balsamiczne orzeszki z cieciorki i solone chipsy z jabłka 

Na orzeszki:
• puszka cieciorki
• łyżka oleju
• łyżka octu balsamicznego
• łyżeczka soli
Chipsy jabłkowe:
• 2 duże jabłka
• odrobina oleju
• sól gruboziarnista

Orzeszki z cieciorki przygotowuje się szybko, o ile użyjemy cieciorki z puszki. Odsączamy ją dokładnie z zalewy. Olej łączymy z octem balsamicznym i solą. Do takiej marynaty przekładamy cieciorkę i dobrze mieszamy, by dokładnie pokryła każdy orzeszek. Wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni. Orzeszki wychodzą bardzo aromatyczne i chrupiące. Idealne zarówno na gorąco jak i na zimno. Świetnie komponują się z zupą cebulową z nutką octu balsamicznego. 
Chipsy jabłkowe- jabłko kroimy w cieniutkie plastry- najlepiej mandoliną. Układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy solą gruboziarnistą i pieczemy razem z orzeszkami ok. 20 minut, temp. 200 stopni. Świetny dodatek do zupy cebulowej z jabłuszkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz