środa, 5 lutego 2014

Krakersy na smalczyku roślinnym

Dziś proponuję coś niezwykle apetycznego. Pyszne, bardzo kruche i smakowite krakersy na bazie zdrowej mąki pełnoziarnistej i roślinnego smalczyku "Smakowita Pajda". To właśnie dzięki temu tłuszczowi  wytrawne ciasteczka z delikatną nutą sezamu są mega kruche i chrupiące- wręcz rozpływają się w ustach.  Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, jak znakomicie nadaje się nie tylko do kanapek, czy jako okrasa do potraw, ale też jako dodatek do słonych wypieków. Dzięki wzbogaceniu tego smalczyku ziołami ogrodowymi  nasze ciasteczka przenoszą się na zupełnie nowy poziom. Szczerze polecam. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Trzymajcie kciuki :) .

Krakersy na smalczyku roślinnym

 Składniki :

·         300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         120g (opakowanie) smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi "Smakowita pajda"
·         8 łyżek zimnej wody
·         1 łyżka ziaren czarnego sezamu
·         1 łyżka miodu spadziowego
·         1 łyżeczka soli
Na koktajlowe szaszłyki:
·         opakowanie pomidorków koktajlowych
·         50 g czarnego sezamu uprażonego na suchej patelni
·         50 g roztopionego smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi "Smakowita pajda"

Mąkę łączymy z solą i sezamem. Dodajemy smalczyk roślinny - musi być dobrze schłodzony. Całość siekamy nożem. Robimy dołeczek, dodajemy do niego wodę i miód. Zarabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. Dzielimy na połowę. Każdą część ciasta wałkujemy jak najcieniej. Wykrawamy krakersy- ja wybrałam foremki w kształcie różnych zwierzątek (dla dzieciaków będzie to dodatkowa frajda).Każde ciasteczko delikatnie nakłuwamy widelcem, uważając by nie zrobić dziurek na wylot. Ciasteczka układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy ok. 15 minut w temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy same lub z koktajlowymi szaszłykami. Idealne są również jako dodatek do zupy.
Pomidorki delikatnie nacinamy z obu stron, zalewamy wrzącą wodą. Kiedy skórka zacznie pękać pomidorki wyławiamy i przekładamy do lodowatej wody. Obieramy ze skórki. Każdy pomidorek maczamy w roztopionym na wolnym ogniu smalczyku roślinnym, a następnie w uprażonych ziarnach czarnego sezamu. Nakłuwamy na patyczki. Doskonała karnawałowa przekąska gotowa. 







2 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję za dołaczenie do konkursu tym ciekawym przepisem.
    Pozdrawiam serdecznie :)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i równie serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń