Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 4 lutego 2014

Kurczak w tempurze z nerkowcami na warzywnej kołderce z nutą octu balsamicznego

Pyszny, soczysty kurczak z chrupiącymi podprażonymi nerkowcami z dodatkiem aromatycznych i zdrowych warzyw dosmaczonych octem balsamicznym. Danie idealne :) . Koniecznie wypróbujcie. 

 Kurczak w tempurze z nerkowcami na warzywnej kołderce z nutą octu balsamicznego

Składniki:
Na tempurę:
·         3/4 szklanki zimnej wody gazowanej
·         1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         1 jajko
·         1 duża łyżka sosu sojowego jasnego
·         1 łyżeczka octu ryżowego

·         podwójna pierś z kurczaka
·         sól
·         pieprz
·         2 czerwone papryki
·         2 duże cebule
·         2 średnie marchewki
·         olej
·         łyżka pesto rosso z dodatkiem pepperoni
·         2 łyżki octu balsamicznego

Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną w drobne paseczki paprykę, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec, kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy łyżkę pesto i ocet balsamiczny. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Nerkowce podprażamy na suchej patelni.
Oczyszczonego i osuszonego kurczaka kroimy w zgrabną kostkę na jeden kęs. Solimy i pieprzymy. Przygotowujemy tempurę- mąkę łączymy z jajkiem i stopniowo z wodą - ciasto musi być zdecydowanie bardziej rzadkie niż na naleśniki. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym. W takim zimnym cieście maczamy kawałki kurczaka i smażymy go na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu wykładamy kołderkę warzywną, układamy kawałki kurczaka w tempurze, posypujemy nerkowcami. Jako ukoronowanie dania idealnie sprawdziłaby się świeża pietruszka. Smacznego!

W Nowy Rok z Superfoods

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz