czwartek, 6 lutego 2014

Orkiszowo-migdałowe kluski szpinakowe

Dziś kolejna propozycja konkursowa. Pyszne i zdrowe kluseczki orkiszowo-migdałowo-szpinakowe - idealne dla wegetarian. Często robię kluski ziemniaczane czy zwykłe szpinakowe (dziś ich ekskluzywna wersja z migdałami), ale zawsze serwowałam je z dodatkiem skwarek. Dzięki Smalczykowi roślinnemu Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych ta mięsna okrasa staje się zupełnie zbędna.  Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, w jak prosty sposób dosmacza i nadaje niepowtarzalny charakter serwowanym potrawom. Tłuszcz ten jest nie tylko doskonałym nośnikiem smaku, ale sam stanowi idealną przyprawę. Z tego też powodu jego niewielką ilość dodaję zarówno do ciasta na kluski, jak też stosuję jako okrasę gotowego dania. I tak w prosty sposób mogę pogodzić gusta mięsożernej i wegetariańskiej części moich domowników.Polecam!
Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Trzymajcie kciuki :) .

Orkiszowo-migdałowe kluski szpinakowe

Składniki:
·         450 g rozmrożonego, odciśniętego z nadmiaru wody zmielonego szpinaku
·         2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         0,5 szklanki mielonych migdałów
·         1 niepełna łyżeczka soli
·         60 g (pół opakowania) smalczyku roślinnego Smakowita Pajda zioła ogrodowe
·         1 jajko
Dodatkowo:
·         60 g roztopionego na wolnym ogniu smalczyku roślinnego Smakowita Pajda zioła ogrodowe - do okraszenia gotowych kluseczek
·         twarożek ziarnisty chudy
·         płatki migdałowe uprażone na suchej patelni

Z podanych składników przygotowujemy dość gęste ciasto- smalczyk smakowita pajda ucieramy ze szpinakiem, solą i migdałami. Dodajemy jajko i stopniowo mąkę. Kluseczki formujemy za pomocą łyżki - ciasto rozprowadzamy na deseczce i maczając łyżkę z gorącej wodzie "kładziemy" kluseczki bezpośrednio do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Kluseczki delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Kiedy to nastąpi, czekamy jeszcze ok. 1-2 minutki i odcedzamy kluseczki.
Smalczyk roślinny smakowita pajda topimy na wolnym ogniu. Kluseczki polewamy ziarnistym twarożkiem i roztopionym smalczykiem. Posypujemy migdałami. Pyszne wegetariańskie danie gotowe!





2 komentarze: