Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 2 lutego 2014

Orkiszowy placek drożdżowy z cytrynową kruszonką

Pyszne, wilgotne i jednocześnie puszyste ciasto drożdżowe w nieco zdrowszym wydaniu. Idealne jako niedzielne śniadanie od serca  :) 

Orkiszowy placek drożdżowy z cytrynową kruszonką

Składniki na ciasto:
·         250 g mąki pszennej
·         250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 3 łyżki na zaczyn
·         1 jajko
·         2 żółtka
·         50 g świeżych drożdży
·         1/2 szklanki ciepłego mleka
·         150 g cukru pudru
·         3 łyżki cukru waniliowego
·         1/4 szklanki oleju rzepakowego
·         szczypta soli
·         skorka otarta z 1 pomarańczy
·         sok z pomarańczy
Na kruszonkę cytrynową:
·         50 g zimnego masła
·         3 łyżki cukru pudru
·         3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym. Kiedy zaczną przyjmować płynną konsystencję dodajemy mąkę i zalewamy ciepłym mlekiem- dobrze mieszamy, przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Mąki wysypujemy do dużej miski. Dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, olej, sól, skórkę i sok z pomarańczy. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto - do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy- ja wybrałam kształt kwiatka. Odstawiamy, aby jeszcze chwilę popracowało. Przygotowujemy kruszonką. Łączymy zimne masło, cukier puder, mąkę oraz skórkę z cytryny- całość ma przypominać konsystencją mokry piasek. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy udekorowane cukrem pudrem. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz