Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 1 lutego 2014

Pełnoziarnista orkiszowa pizza z suszonymi pomidorami

Zapraszam na pyszną domową pizzę na pełnoziarnistym spodzie z nieco nietypowym sosem pomidorowym. Według mnie najlepsza jest w wersji wegetariańskiej, choć mięsożerna część mojej rodziny zdecydowanie woli z boczkiem. Polecam!

Pełnoziarnista orkiszowa pizza z suszonymi pomidorami

Składniki
·         500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         40 g świeżych drożdży
·         1 łyżeczka cukru
·         1 łyżeczka soli
·         4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
·         300 ml ciepłej wody

Dodatki:
·         200 g suszonych pomidorów z oleju + kilka łyżek oleju spod pomidorów
·         2 ząbki czosnku
·         sól
·         pieprz
·         2 czerwone cebule
·         szczypta cukru
·         500 g mozzarlli
·         270 g sera feta
·         gotowany boczek wędzony - pokrojony w cieniutkie plasterki
·         pomidorki koktajlowe
·         łyżeczka suszonego oregano
·         łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowujemy ciasto- do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, całość zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Do miski wysypujemy mąkę, sól, dodajemy olej oraz zaczyn. Całość dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na parę minut.
Cebulę siekamy w piórka, przesmażamy ją na odrobinie oleju spod pomidorów z odrobiną cukru i soli. Blachę piekarnikową smarujemy odrobiną oleju spod pomidorów. Wyścielamy ją ciastem na pizzę. Pomidory suszone blendujemy z 2 ząbkami czosnku i odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Takim sosem smarujemy ciasto na pizzę. Układamy na nim pokrojoną w cienkie plasterki mozzarellę. Na ser wykładamy piórka cebuli. Na połowę pizzy wykładamy boczek, na drugą połowę pokrojoną w zgrabną kostkę fetę. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połowę, połówki układamy na pizzy. Całość doprawiamy bazylią i oregano. Pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 190-200 stopni, termoobieg. Smacznego!




A oto zdjęcia pizzy w wykonaniu czytelniczki bloga- Malwiny :)



2 komentarze: