środa, 12 lutego 2014

Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym

 Dziś zapraszam na pyszny, zdrowy i błyskawiczny obiad. Niezwykle udane i smakowite połączenie tradycji polskiej z kuchnią włoską. Klasyczny mariaż wątróbki, cebulki i jabłka w nietypowym wydaniu, bo w postaci sosu serwowanego z pełnoziarnistym penne z semoliny, zaostrzonego bardzo charakterną i wyrazistą w smaku papryczką fiferoni (naprawdę radzę usunąć z niej nasionka!). Całość stanowi naprawdę udaną kompozycję smakową i zapewniam, że przypadnie do gustu nawet tym, którzy za wątróbką nie przepadają.

Pełnoziarniste penne w sosie wątróbkowym 


Składniki (dla 3 osób):
·         20 dag wątróbki drobiowej
·         mięso z kurczaka np. 1/2  udka z kurczaka
·         1/2 cebuli
·         0,5 bułki pełnoziarnistej namoczonej w mleku
·         1 pęczek  pietruszki
·         1 jajko
·         sól
·         pieprz
·         1/2  łyżka bułki tartej
·         300 g penne pełnoziarnistego z pszenicy durum
·         1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona pesteczek
·         1 duża cebula
·         łyżeczka miodu
·         1 duże jabłko  + jedno do dekoracji i wyserwowania potrawy
·         duża garść orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
·         woda spod gotowania makaronu

Wątróbkę i mięso z kurczaka mielimy razem z cebulą. Dodajemy namoczoną bułkę, jajko, drobno posiekaną pietruszkę. Dobrze wyrabiamy dłonią w miarę potrzeby dodając bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odlewamy sobie szklankę wody spod gotowania makaronu.
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę z równie drobno posiekaną papryczką z odrobiną soli i miodem kurpiowskim. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ze skórką. Kiedy jabłuszko lekko straci swoją surowość, dodajemy przygotowany mięsny farsz i całość dobrze mieszamy (na małym ogniu). Podlewamy wodą spod gotowania makaronu- jej dodajemy stopniowo, regulując gęstość sosu. Kiedy wątróbkowy sos straci swoją surowość, co dzieje się błyskawicznie, dodajemy makaron i podlewamy jeszcze odrobiną wody. Całość dosmaczamy solą i pieprzem. Posypujemy przesiekanymi orzechami włoskimi- delikatnie mieszamy. Podajemy ciepłe - możemy posypać orzechami lub jeśli mamy świeżą natką pietruszki. Dekorujemy świeżym jabłkiem łackim. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz