poniedziałek, 10 lutego 2014

Sernik pistacjowo-wiśniowy z karmelem

Aby dobrze zaczął się nam nowy tydzień, zapraszam na pyszny sernik na krucho-drożdżowym cieście z masą serowo-wiśniową i przepysznym wiśniowym karmelem. Całość dla kontrastu i podkreślenia smaku zwieńczona jest słonymi, chrupiącymi orzeszkami pistacjowymi. Dla mnie połączenie idealne! Sernik wychodzi bardzo delikatny, kremowo-budyniowy z przyjemnym lekko pistacjowym spodem. Polecam :) . 


Sernik pistacjowo-wiśniowy  z karmelem

Składniki na ciasto pistacjowe krucho-drożdżowe:
·         50 g drożdży + 2 łyżki cukru waniliowego
·         200 g mąki pszennej
·         100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·         50 g bardzo drobno posiekanych pistacji
·         1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
·         200 g zimnego masła
·         4 żółtka
·         150 g cukru
·          
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.  Drożdże kruszymy do małej miseczki i zasypujemy cukrem waniliowym, aby przybrały płynną postać. W dużej misce łączymy mąki, pistacje oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier- mieszamy. Dodajemy zimne masło i siekamy na kruszonkę.  Dodajemy pozostałe składniki- żółtka oraz płynne drożdże- i całość wyrabiamy ręką. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26-28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto nieco popracowało.
Składniki na masę serowo-wiśniową:
·         400 g gęstego jogurtu naturalnego
·         pół słoika o pojemności 720 ml wydrylowanych wiśni z soku
·         1 budyń śmietankowy
·         1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·         2 jajka
·         3 - 4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
·         3 łyżki miodu spadziowego
·         250 g serka mascarpone
·         250 sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
·         szczypta soli
Jogurt miksujemy z dobrze odcedzonymi z nadmiaru soku wiśniami. Troszkę wiśniowego jogurtu odlewamy, a pozostały razem z cukrem waniliowym i miodem zagotowujemy. W odłożonym jogurcie rozprowadzamy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Do gotującego się płynu jogurtowo-wiśniowego dodajemy rozrobioną masę budyniowo-żółtkową. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Lekko studzimy. Przestudzoną masę dodajemy porcjami do wymieszanych serków- mascarpone i twarogowego. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - delikatnie mieszamy z masą serową. Gotową masę przekładamy na spód. Sernik pieczemy ok. 60 minut, termoobieg, 180 stopni.
Na wiśniowy karmel:
·         szklanka cukru
·         nieco ponad pół szklanki soku z wiśni (który pozostał po odcedzeniu owoców)
·         pół łyżeczki soli
·         kapka śmietany 36%
W głęboki rondelku ze stali nierdzewnej topimy na małym ogniu cukier- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć garnkiem. Kiedy ładnie się stopi dolewamy sok- zacznie się pienić. W tej chwili lekko poruszamy garnkiem, zmniejszamy jeszcze płomień. Możemy zamieszać drewnianą łyżką. Dodajemy sól, śmietankę  i mieszamy. Nieco przestudzonym sosem polewamy gotowy sernik
Dekoracja:
·         200 g wydrylowanych wiśni z soku
·         kilka obranych pistacji

Wiśnie faszerujemy pistacjami. Układamy dekoracyjnie na cieście. Posypujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego!







10 komentarzy:

  1. O mniam, to taka zdecydowanie wypasiona wersja sernika. Musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że tak też smakował :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

  2. Oh ! Zjadłabym kawałeczek....
    Pyszności;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! WIŚNIE <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet ja bym się skusiła chociaż ograniczam słodkie!!

    OdpowiedzUsuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)