Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 14 lutego 2014

Szarlotka Królewska ze specjalną dedykacją


Niniejszy wpis dedykuję wszystkim moim przyjaciołom i znajomym fanom Michaela :) - w tym pięknym dniu zapraszam na kawałek Królewskiej ;) szarlotki.

Szarlotka Królewska  ze specjalną dedykacją 


Na ciasto:
·         1 szklanka mąki pszennej
·         2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         szczypta soli
·         250 g zimnego masła
·         7 łyżek zimnej wody
·         1 jajko
·         1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
·         szczypta proszku do pieczenia
·         3/4 szklanki cukru pudru
·         skórka otarta z połowy pomarańczy
Na jabłkowy farsz:
·         6-7  jabłek
·         garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
·         garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
·         cynamon
·         2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
·         łyżka bułki tartej
Dekoracja:
·         odrobina nutelli
·         cukier puder

Z podanych składników zarabiamy ciasto- łączymy mąki, proszek do pieczenia, sól, skórkę pomarańczową, cukier. Dodajemy masło i siekamy na kruszonkę. Robimy dołeczek, dodajemy jajko, wodę i śmietanę. Szybko zagniatamy dłońmi na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na - 2 godziny.
Farsz- jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy orzechy, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy, bułkę tartą oraz do smaku cynamon. Dokładnie mieszamy.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części (w zasadzie możemy odłożyć sobie jeszcze trzecią część ciasta, z którego możemy wyciąć bardzo małe ciasteczka do dekoracji np. kwiatki. Pieczemy je ok 15 minut, termoobieg 180 stopni). Tą nieco większą wałkujemy i -wylepiamy nią dno i boki tortownicy o średnicy 26-27 cm. Wykładamy jabłka. Przykrywamy je pozostałym, cienko rozwałkowanym ciastem. Starajmy się dobrze zlepić brzegi. Robimy na środku 2-3 małe dziurki, aby podczas pieczenia powstająca para wodna miała którędy uciekać. Pieczemy 50 minut,180 stopni, termoobieg. Podajemy ozdobioną cukrem pudrem i upieczonymi kwiatkami przyklejonymi do ciasta za pomocą nutelli. Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Szarlotka wygląda pięknie, oj zjadłoby się :)
    Pamiętam mój tort na urodziny też miał motywy MJ oj to co były za czasy.
    Fanką Michaela byłam przez długi okres czasu ale cóż .....
    MJ z tobą trzymaj się.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wykonana :) prosta i smaczna, i widzę że nieco zdrowsza od klasycznej .... a na pewno domowa i świeża :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Ewuś za smaczny poczęstunek <3


    Ben

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewunia zaskoczyłas mnie!!!! Piękneciasto,piękna ozdoba aż szkoda zjeść!!!! zapisuję wmoich przepisach i spróbuje w niedługim czasie MiłegoWalentynkowego wieczoru !!
    Gosiaczek

    OdpowiedzUsuń