Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 20 lutego 2014

Zapiekanka ziemniaczana z marchewką i porem & sałatka z roszponki

Dziś na obiad proponuję prostą, szybką i smaczną domową zapiekankę ziemniaczaną z dużą ilością warzyw i wiejską  kiełbaską. Do tego porcja witamin w postaci sałaty z pomidorkami koktajlowymi i pepperoni. Polecam!

Zapiekanka ziemniaczana z marchewką i porem


Składniki:
·         1,5 kg ziemniaków
·         3 młode  pory
·         4 średnie marchewki
·         4-5 pętka  kiełbasy myśliwskiej
·         masło do smażenia
·         olej do smażenia
·         300 g gęstego jogurtu naturalnego
·         1 jajko
·         1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa
·         oscypek

Ziemniaki gotujemy al dente (11-12 minut). Odcedzamy, obieramy ze skórki i tniemy w cienkie talarki. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora tniemy w półtalarki. Na odrobinie masła z łyżką oleju podsmażamy marchewkę i pora. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na odrobinie oleju. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy połowę ziemniaczanych talarków- układamy równą warstwę. Doprawiamy odrobiną soli. Wykładamy podsmażone warzywa- marchewkę z porem. Na to układamy warstwę kiełbaski. Na kiełbaskę ostatnią warstwę talarków ziemniaczanych. Jogurt łączymy ze śmietaną i jajkiem. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Wylewamy na ziemniaki. Posypujemy startym oscypkiem. Zapiekamy ok. 30-35 minut, temp. 200 stopni, termoobieg.  Podajemy z sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych.

Sałatka:
·         Roszponka 125 g
·         250 g pomidorków koktajlowych
·         1 papryczka pepperoni z oleju faszerowana serem
·         łyżka podkarpackiego  miodu spadziowego ChNP
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         2-4 łyżki oleju rydzowego GTS
·         sól
·         pieprz

 Umytą i osuszoną roszponkę przekładamy na talerz. Układamy przekrojone na pół pomidorki koktajolwe. Papryczkę kroimy w cienkie półplasterki- rozsypujemy po całej sałatce. Łączymy ze sobą miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz olej. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz