Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 13 marca 2014

Babka migdałowa

Dziś przepis na szybką i bardzo smaczną babkę migdałową. Wychodzi bardzo wilgotna i aromatyczna. Zasmakuje nawet tym, którzy za babkami nie przepadają. Zwieńczeniem całości jest przepyszna migdałowa kruszonka. Babka sama w sobie jest apetycznym deserem, ale już jutro zaproponuję nieco inny pomysł na jej wyserwowanie. Tymczasem zapraszam na kawałek ciasta :) . 

Babka migdałowa


Składniki :
·         2 szklanki mąki pszennej
·         100 g zmielonych migdałów
·         łyżeczka proszku do pieczenia
·         duża szczypta soli
·         400 g miękkiego masła
·         2,5 szklanki cukru
·         łyżka ekstraktu waniliowego
·         6 jajek
·         szklanka mleka
·         garść płatków migdałowych do posypania

W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, sól, migdały oraz proszek do pieczenia. W drugiej dużej misce miksujemy na kremową bladożółtą masę masło z cukrem. Następnie do masła z cukrem wbijamy po  1 jajku i dobrze miksujemy. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy naprzemiennie trochę składników suchych i trochę mleka. Ciasto przekładamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.  Na wierzch sypiemy płatki migdałowe. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobiego. ok. 65-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!


2 komentarze:

  1. WYGLĄDA SOCZYŚCIE :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest baaaardzo wilgotna :D i jednocześnie lekka i puszysta.

      Usuń