Babka migdałowa
Składniki :
·
2 szklanki mąki pszennej
·
łyżeczka proszku do pieczenia
·
duża szczypta soli
·
400 g miękkiego masła
·
2,5 szklanki cukru
·
łyżka ekstraktu waniliowego
·
6 jajek
·
szklanka mleka
·
garść płatków migdałowych do posypania
W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę,
sól, migdały oraz proszek do pieczenia. W drugiej dużej misce miksujemy na
kremową bladożółtą masę masło z cukrem. Następnie do masła z cukrem wbijamy
po 1 jajku i dobrze miksujemy. Pod
koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy
naprzemiennie trochę składników suchych i trochę mleka. Ciasto przekładamy do
dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Na wierzch sypiemy płatki migdałowe. Pieczemy
w temp. 180 stopni, termoobiego. ok. 65-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
WYGLĄDA SOCZYŚCIE :)
OdpowiedzUsuńJest baaaardzo wilgotna :D i jednocześnie lekka i puszysta.
Usuń