sobota, 29 marca 2014

Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową

Pyszne, mega wilgotne ciasto na bazie dość nietypowego składnika, jeśli chodzi o słodkie wypieki. Podstawą ciasta jest bowiem bakłażan. Dzięki niemu ciasto ma niepowtarzalny smak. Idealnym uzupełnieniem całości jest polewa jogurtowa i pomarańcze.

 Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową

  • Składniki:
  • 2 średnie bakłażany ok 600 g
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka + 6 łyżek cukru waniliowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  •  
  • Polewa:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki mleka w proszku

 Dekoracja:

  • gorzka czekolada
  • filety z pomarańczy 
  •  
  • Bakłażany kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy brązowy cukier i miód. Dodajemy bakłażana. Karmelizujemy, aż bakłażan zmięknie. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodajemy połamaną czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki- wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę kukurydzianą, jajka, cukier waniliowy, olej oraz jogurt. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 80-90 minut, termoobieg, 180 stopni. Ciasto ma wyjść bardzo wilgotne, "zakalcowate", więc nie musimy przejmować się suchym patyczkiem. Jeśli chcemy je wyciągnąć z tortownicy, to warto dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto studzimy. Polewa- Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jogurt- powinien być w temp. pokojowej oraz mleko w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do żelatyny dodajemy odrobinę masy maślano-jogurtowej. Następnie masę z żelatyną przekładamy do kremu. Całość dobrze mieszamy i chłodzimy. Na zimne ciasto wykładamy masę. Zdobimy gorzką czekoladą i filecikami z pomarańczy. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za dubla :)
      Ciasto rewelacyjne !

      Usuń

  2. Nominujemy Cię i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, jednocześnie zapraszam do zabawy i na naszego bloga po odbiór nominacji http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/ Pozdrawiamy Konczi i Szpileczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy: http://mojeprzepisy-ania.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń