środa, 12 marca 2014

Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste ze słonecznikiem

 Zdrowe, smaczne, z chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie z odrobiną zimnego masła. Koniecznie wypróbujcie :) .

Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste ze słonecznikiem



Składniki - na 8 małych bułeczek:
·         300 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
·         50 g otrąb owsianych
·         5 łyżek oleju
·         25 g świeżych drożdży
·         1 łyżeczka soli
·         1 łyżeczka cukru
·         ok. 3/4 szklanki wody
·         2 łyżki ziaren słonecznika + trochę do posypania bułeczek

Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, dolewamy odrobinę ciepłej wody i dobrze mieszamy. W dużej misce łączymy resztę składników, przelewamy drożdże i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi  swoją objętość, dzielimy je na 8 części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą wygładzamy odrobiną wody i posypujemy ziarnami słonecznika. Odstawiamy na ok. 30 minut, żeby jeszcze podrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, termoobieg. Bułeczki pieczemy ok. 40-45 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!



1 komentarz: