Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 10 marca 2014

Dorsz na warzywnej pierzynce pod pomidorowym pesto

Pyszny, pożywny, smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad dla całej rodziny gotowy w 20-25 minut. Delikatne i chude mięso dorsza idealnie komponuje się z warzywami przygotowanymi we włoskim stylu.

 Dorsz na warzywnej pierzynce pod pomidorowym pesto

SKŁADNIKI:
 • warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex
• świeży filet z dorsza ze skórką ok. 600-700 g
• sól
• pieprz
• sok z cytryny
pesto rosso lub pistacjowe ok. 3 dużych łyżek
• garść pistacji
• garść parmezanu
• ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
• olej

 Rozmrożone warzywa na patelnię przekładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, posypujemy je dołączoną do opakowania przyprawą włoską. Dorsza ze skórką porcjujemy na 4 zgrabne kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dorsza układamy na warzywach. Kawałki smarujemy ulubionym pesto- idealne będzie pesto rosso lub pesto pistacjowo-pietruszkowe. Dla osób, które za pesto nie przepadają możemy przygotować tą rybkę skrapiając ją jedynie odrobiną aromatyzowanego oleju np. spod suszonych pomidorów. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy startym parmezanem i drobno posiekanymi lub zmielonymi pistacjami. Skrapiamy odrobiną oleju. Pieczemy w piekarniku ok. 20-25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz