środa, 5 marca 2014

Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni

Pyszna propozycja obiadowa- krucha tarta na cieście z mąki gryczanej na bazie oleju z dość ostrym farszem dyniowym z dodatkiem boczku (oczywiście jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie doprawić ją nieco delikatniej). Fajna i szybka propozycja na posiłek dla całej rodziny. W wersji wegetariańskiej proponuję boczek zastąpić serem feta. Tarta zachwyca nie tylko bogactwem smaków oraz struktur (chrupiące pestki dyni idealnie współgrają z kremowym farszem), ale również intensywnym, pogodnym kolorem, którego może nam ostatnio nieco brakować. Polecam!

Gryczana tarta dyniowa z boczkiem i pestkami dyni


Składniki:
Na ciasto:
·         0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
·      1,5 szklanki  mąki gryczanej
·         1 żółtko
·        1 jajko
·         1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
·         0,5 szklanki oleju aromatyzowanego- ja użyłam miksu olejów spod marynowania grillowanej papryki, grillowanej cukinii i papryczki pepperoni (dodatek tego ostatniego oleju  zaostrzył ciasto)
·         1/2 łyżeczki soli
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagniatamy  ciasto- mąki wymieszane z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkiem, jajkiem i śmietaną, dodajemy olej  i szybko wyrabiamy ciasto.  Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić w nim ciasto- ten sposób naprawdę się sprawdza. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też ciasto przygotować dzień wcześniej i na całą noc zostawić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20  minut, termoobieg 180 stopni.

Farsz:
·         450 g  mrożonej dyni
·         250 g wędzonego parzonego boczku
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa
·         łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
·         2 łyżki gęstego  sera mielonego śmietankowego
·         2 ząbki czosnku
·         1 papryczka fiferoni z zalewy octowej pozbawiona pesteczek

Na patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy pokrojony w kostkę boczek.  Przekładamy na talerz. Na pozostałym na patelni tłuszczu  podsmażamy drobno posiekany czosnek. Pod koniec dodajemy posiekaną papryczkę.  Dodajemy rozmrożoną dynię i smażymy do momentu aż będzie al dente. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę łączymy z serkiem. Do dyni dodajemy boczek oraz mieszankę śmietany z serkiem.  Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na spód:
·         łyżka masła orzechowego
·         łyżka sera trzykrotnie mielonego
·         sól
·         pieprz

Podpieczony spód smarujemy pastą (dokładnie ucieramy masło orzechowe oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem). Wykładamy dyniowy farsz.
Na wierzch
·         garść parmezanu
·         garść pistacji
·         duża garść pestek dyni
·         świeża kolendra
Pistacje blendujemy z parmezanem. Mieszanką posypujemy dynię. Dodajemy pestki dyni.   Tartę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20-25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą z oliwek oraz sosem jogurtowym z dodatkiem fety.
Sos:
·         2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
·         łyżka sera feta
·         ząbek czosnku
·         pieprz

Jogurt łączymy z fetą, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

Smacznego!





1 komentarz: