Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 14 marca 2014

Jeżynowo-migdałowy sernik w kielichu

Dziś obiecany przeze mnie pomysł na nieco inne zaprezentowanie migdałowej babki. Domowe, aromatyczne ciasto w połączeniu z domową konfiturą jeżynową oraz kremową, aksamitną masą serową zaserwowane w dużym kielichu to elegancki i oryginalny sposób na uroczysty deser.

Jeżynowo-migdałowy sernik w kielichu


Składniki:
·         babka migdałowa
·         2 słoiczki konfitury jeżynowej
·         750 g mascarpone
·         250 g ricotty
·         500 g sera twarogowego mielonego
·         Łyżeczka ekstraktu waniliowego
·         sok z połowy cytryny
·         4 jajka
·         4 żółtka
·         szklanka  cukru pudru
·         gorzka czekolada na wierch
·         płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

Jajka i żółtka (uprzednio sparzone wrzątkiem) ucieramy z cukrem pudrem i serkami na puszystą, kremową masę. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Babkę kroimy w cienkie kromki, smarujemy je konfiturą. Połowę kromek wykładamy na dno dużego kielicha. Na babkę wykładamy połowę kremu. Na krem ponownie układamy drugą warstwę migdałowej babki posmarowanej konfiturą. Przykrywamy ją pozostałym kremem. Wierzch zdobimy płatkami migdałów i startą na tarce gorzką czekoladą. Smacznego!





Serniki dla Miksera - edycja 1.14

3 komentarze:

  1. wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i polecam przepis, bo tak też smakuje ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie deserki !

    OdpowiedzUsuń