niedziela, 9 marca 2014

Łosoś w cieście francuskim z porami

Pyszne, zdrowe i szybkie danie obiadowe. Polecam!

Łosoś w cieście francuskim z porami

Składniki:
·         ładny filet z łososia
·         cytryna
·         sól
·         pieprz
·         por
·         odrobina oliwy
·         płat ciasta francuskiego
·         jajko

Łososia (pozbawionego ewentualnych ości) skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Z ciasta francuskiego wykrawamy dwa prostokąty, nieco większe od kawałka łososia. Na jednym płacie układamy rybę. Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy pokrojonego w  talarki pora. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na rybę.


Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Nakładamy drugi  kawałek ciasta. Za pomocą widelca sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy resztą jajka. Na górze robimy nacięcia. 


Pieczemy ok. 20-25 minut, 180 stopni, termoobieg. Podajemy z sosem na bazie jogurtu. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz