Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 24 marca 2014

Pasztet drobiowo-wieprzowy z pietruszką

Wilgotny, delikatny, lekko pietruszkowy. A co najważniejsze wiem, co do niego włożyłam. Polecam ;) .

Pasztet drobiowo-wieprzowy z pietruszką



Składniki:
·         duży kurczak
·         0,5 kg boczku
·         0,5 kg wątróbki drobiowej
·         2 marchewki
·         pietruszka
·         2 liście laurowe
·         kilka ziaren ziela angielskiego
·         sól
·         pieprz
·         2 duże cebule
·         1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
·         duży pęczek natki pietruszki
·         sos sojowy ciemny -8 łyżek
·         imbir
·         gałka muszkatołowa
·         śmietana 18% - 200 g
·         olej rzepakowy ok. 1/4 szklanki
·         4 jajka



Kurczaka gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy  cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy wątróbkę i obsmażamy. Następnie na tej samej patelni obsmażamy pokrojony w plasterki boczek.  Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka.  Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, boczek, pietruszkę,  marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy jajka, olej, śmietanę, bardzo drobno posiekaną pietruszkę. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 2 keksówek. Wierzch wygładzamy wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz