poniedziałek, 17 marca 2014

Szpinakowy makaron z brukselkami w sosie cytrynowym

Dziś sposób na brukselki. To jedno z moich ulubionych warzyw, jednak, aby były pyszne, trzeba umiejętnie z nimi postępować. Poniżej fajny przepis z ich wykorzystaniem- brukselki nie mają w sobie ani grama goryczki, harmonijnie łączą się ze słodkimi pomidorkami i nieco kwaskowatym sosem śmietanowo-cytrynowym. Polecam na szybki i smaczny obiad!

Szpinakowy makaron  z brukselkami w sosie cytrynowym

Składniki:
·         2 ząbki czosnku
·         olej
·         2 szklanki śmietany 18%
·         2 cytryny
·         sól
·         pieprz
·         szczypta cukru
·         600 g brukselek
·         grana padano do smaku
·         250 g pomidorków koktajlowych
·         makaron szpinakowy z pszenicy durum 400 g

Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek.

Makaron gotujemy ok. 8 min, musi być al dente.
Przygotowujemy sos- drobno posiekany czosnek smażymy na odrobinie oleju. Zalewamy go śmietaną. Dodajemy skórkę oraz sok z 2 cytryn.  Gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowanym makaron łączymy z brukselkami. Dodajemy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Całość zalewamy sosem, dodajemy starty ser i dobrze mieszamy. Danie podajemy udekorowane pomidorkami i posypane serem. Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz