Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 20 marca 2014

Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą

 Pyszne połączenie kiwi i truskawek w formie apetycznego i kolorowego ciasta. Różowa, delikatna beza, pistacjowy, aksamitny krem i lekko orzeźwiające intensywnie zielone owoce kiwi to połączenie idealne. Dla kontrastu pojawiają się również orzechy włoskie. Na przywitanie wiosny :) 

Wiosenne ciasto z kremem kiwi i truskawkową bezą


Składniki na ciasto:
·         1 kg  mąki
·         400 g masła
·         1,5 szklanki cukru pudru
·         7 żółtek
·         15 g proszku do pieczenia
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         śmietana kwaśna gęsta 18% -2 łyżki
Masa:
·         1,5 szklanki cukru
·         7 białek
·         3 łyżki budyniu truskawkowego (60 g, opakowanie)
·          łyżka soku z porzeczek
·         dżem jagodowy - 2 słoiczki (500-600g)
·         200 g orzechów włoskich
Na krem:
·         500 ml soku przecierowego zielonego kiwi
·        250 ml mleka
·         1 szklanka cukru
·         3 łyżki cukru waniliowego
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 łyżka mąki pszennej
·         2 żółtka
·  400 g miękkiego masła (2 kostki)

·        5 kiwi


Ciasto: z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy i przekładamy do 2 klasycznych prostokątnych blaszek do pieczenia. Oba placki smarujemy dżemem jagodowym.
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy  i sok.  Masę rozdzielamy na dwa placki, równo rozprowadzamy na powidłach. Oba placki posypujemy przesiekanymi orzechami. Pieczemy ok. 45-50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.

Krem: 2 szklanki soku  gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W mleku  rozprowadzamy mąki oraz żółtka. Do gotującego się soku  przelewamy masę mączno-jajeczną. Cały czas mieszamy- najlepiej miotełką na małym ogniu, aż powstanie nam gładki, gęsty budyń.  Budyń studzimy. Masło dokładnie ucieramy. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń. Dodajemy ekstrakt waniliowy i sok z cytryny- dobrze mieszamy.

Na jeden placek wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy obrane i pokrojone w plasterki owoce kiwi. Na owoce wykładamy resztę kremu. Na kremie układamy drugi placek. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!




 

2 komentarze: