Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 10 kwietnia 2014

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkiszowymi

 Apetycznie przyrządzona dietetyczna dynia (jest niskokaloryczna i beztłuszczowa) w połączeniu z aromatem przypraw i pomarańczy z pełnoziarnistymi i nie mniej zdrowymi od dyni naleśnikami stanowi niezwykle apetyczny duet obiadowo-deserowy .

Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkiszowymi

Chutney dyniowo-pomarańczowy :
• 450 g dyni Hortex
• sok z pomarańczy
• skórka otarta z pomarańczy
• 3 łyżki miodu akacjowego
• szczypta cynamonu
• szczypta gałki muszkatołowej
• łyżeczka ekstraktu waniliowego
• łyżka masła klarowanego
Składniki na ciasto:
• 1 jajko
• 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 0,5 szklanki mleka
• 0,5 szklanki wody gazowanej
• łyżka miodu akacjowego
• szczypta soli
• skórka otarta z połowy pomarańczy
• masło klarowane do smażenia (opcjonalnie)


Chutney - Na maśle smażymy dynię, doprawiamy ją miodem, sokiem i skórką z 1 pomarańczy, ekstraktem waniliowym, cynamonem i gałką. Całość dusimy do miękkości, aż odparuje nadmiar płynu, a dynię pokryje gęsty sos. Naleśniki orkiszowe pełnoziarniste- Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe- najlepiej wszystkie składniki rozrobić w mleku, dopiero gdy będziemy mieli gładką masę dolewamy resztę płynu w postaci wody gazowanej. Naleśniki smażymy na patelni teflonowej - dla smakowitości możemy smażyć je na maśle klarowanym, ale w wersji jeszcze bardziej fit możemy usmażyć je na suchej teflonowej patelni. Naleśniki faszerujemy chutneyem dyniowo-pomarańczowym. Składamy w kopertę. Podajemy z dodatkową porcją chutneyu dyniowego oraz filetami z pomarańcz. Smacznego!


1 komentarz: