Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 3 kwietnia 2014

Kurczak w tempurze na warzywnej pierzynce kokosowej

Chude, a dzięki tempurze również soczyste mięso z piersi kurczaka w towarzystwie chrupiących orzeszków nerkowca i zdrowych warzyw doprawionych bazylią i tymiankiem z nutką mleczka kokosowego. Pyszny, zdrowy i błyskawiczny obiad dla całej rodziny.

Przepis brał udział w zabawie organizowanej przez firmę Hortex i portal gotujmy.pl. Jednak to nie on został nagrodzony, a przepis na dorsza na warzywnej pierzynce pod pomidorowym pesto  . Wyróżnienie tym bardziej cieszy, że (przynajmniej mam takie wrażenie) ryby są dość często spychane na drugi plan przez potrawy mięsne :) . Wszystkie propozycje konkursowe pod linkiem.


Kurczak w  tempurze na warzywnej pierzynce kokosowej

Składniki:
Na tempurę:
·         3/4 szklanki zimnej wody gazowanej
·         1/2 szklanki mielonych migdałów
·      2 łyżki mąki pszennej
·         1 jajko
·         1 duża łyżka sosu sojowego jasnego
·         1 łyżeczka octu ryżowego

·         podwójna pierś z kurczaka
·         sól
·         pieprz
·          nerkowce - 200 g
·          olej do smażenia

Warzywna kołderka:
·       warzywa na patelnię Hortex z tymiankiem i bazylią
·       ząbek czosnku
·       5-6  łyżek mleczka kokosowego
·       łyżka masła klarowanego
·       sól
·       pieprz
·       125 g roszponki

Nerkowce podprażamy na suchej patelni.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem. Porcjujemy na kawałki na jeden kęs. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy tempurę- łączymy jajko, migdały, mąkę,  sos sojowy oraz ocet, stopniowo dodajemy zimną wodę gazowaną. Konsystencja ciasta powinna być rzadsza niż na naleśniki. W tempurze maczamy kawałki kurczaka. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
W między czasie na patelni na łyżce masła podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy warzywa Hortex. Przyprawiamy załączoną mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy do miękkości. Patelnię ściągamy z palnika, dodajemy roszponkę, mieszamy i natychmiast serwujemy z kurczakiem.Na talerzu wykładamy porcję warzyw, na warzywa kawałki kurczaka w tempurze. Posypujemy nerkowcami. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz