sobota, 5 kwietnia 2014

Orzechowy wielkanocny duet czyli pistacjowe jaja smażone w skorupkach oraz jaja z orzechami włoskimi

 Pyszne jaja parmezanowo-pistacjowe to świetne połączenie polskiej tradycji z nowoczesnością. Chrupiące na zewnątrz, przyjemnie maślane w środku. Świetne zarówno na zimno jak i na ciepło. Do tego jajka z orzechami włoskimi i świąteczne danie gotowe.

Orzechowy wielkanocny duet czyli pistacjowe jaja smażone w skorupkach oraz jaja z orzechami włoskimi 

Składniki na jaja z orzechami włoskimi:
  • 3-4 jaja
  • 2 garście orzechów włoskich (ok. 100g)
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże łyżki serka topionego np. masdamer (ok. 100 g)
  • 1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • odrobina tabasco 
  • Na jaja pistacjowo-parmezanowe:
  • 3-4 jaja
  • 3 duże garście pistacji (2 do farszu, 1 na panierkę)
  • 3 duże łyżki masła
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • garść parmezanu
  • masło z łyżką oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jaja z orzechami włoskimi: Jaja gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki, przekrawamy wzdłuż na połowę. Wydrążamy żółtka. Żółtka ucieramy z serkiem, śmietaną i zmielonymi orzechami włoskimi, doprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Dodajemy szczypiorek, mieszamy. Farszem wypełniamy białka. Dekorujemy orzechami i szczypiorkiem.

Jaja pistacjowo- parmezanowe Jaja gotujemy na twardo. Przekrawamy wzdłuż na połowę razem ze skorupkami. Następnie delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążamy jajka- żółtka i białko, tak by nie uszkodzić skorupki. Jajka rozdrabniamy za pomocą widelca ze zmielonymi pistacjami i miękkim masełkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy szczypiorek. Farszem wypełniamy skorupki jajek.

Pozostałe zmielone pistacje łączymy z utartym na drobnych oczkach parmezanem (najlepiej jest zblendować pistacje razem z parmezanem). W takiej panierce maczamy jajko- starajmy sie, aby jak najwięcej panierki przykleiło się do jajeczo-pistacjowego farszu.

Na patelni podgrzewamy masełko razem z olejem. Na dobrze rozgrzany tłuszcz układamy połówki jajek - panierką do dołu. Smażymy do uzyskania chrupiącej skorupki. Podajemy na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno, jako przekąska.

Tradycja połączona z nowoczesnością na wielkanocnym stole. Na dekoracyjnym talerzu układamy naprzemiennie jaja orzechowe i jaja pistacjowo-parmezanowe. Idealne jako przystawka, świąteczne śniadanie wielkanocne czy nawet dodatek do zupy. Latem serwuję je z zupą szczawiową.


Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz