niedziela, 27 kwietnia 2014

Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami

 Pyszne jabłuszka wzbogacone smakiem pomarańczy, z delikatną nutą miodowej słodyczy, w towarzystwie zdrowych otrąb oraz lekko kwaśnych jeżyn to ciekawa, apetyczna i dietetyczna propozycja zarówno deserowa, jak też chociażby śniadaniowa. Polecam!

Pomarańczowo-jogurtowe jabłka z miodem i otrębami 

SKŁADNIKI:


  • 4 jabłka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2-3 łyżeczki miodu akacjowego
  • 3 łyżeczki domowej konfitury jeżynowej
  • cynamon
  • skórka z pomarańczy
  • łyżeczka brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym. W misce łączymy jogurt, miód, otręby, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Całość dokładnie mieszamy. W każdy dołeczek po gnieździe nasiennym układamy po jednej jeżynie z domowej konfitury. Następnie wypełniamy środki sosem jogurtowo- miodowym z otrębami. Jabłuszka posypujemy cynamonem oraz brązowym cukrem. Pieczemy do miękkości w temp. 200 stopni, termoobieg. Podajemy z pozostałym sosem jogurtowym. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz