środa, 9 kwietnia 2014

Spaghetti z kalarepką, czosnkiem i pepperoni

Pyszny i zdrowy makaron pełnoziarnisty w połączeniu z wyrazistym smakiem czosnku i pepperoni przełamanym słodyczą, tak bardzo ukochanej przeze mnie, kalarepki. Zapraszam.

 Spaghetti z kalarepką, czosnkiem i pepperoni 

SKŁADNIKI:


  • 400 g spaghetti pełnoziarnistego z pszenicy durum
  • 1 duża kalarepka
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 ząbków czosnku z oleju chilli
  • 1 duża papryczka pepperoni z serkiem
  • 1 cebula
  • 15 sztuk pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera gouda startego na tarce o dużych oczkach
  • świeża bazylia do podania
  • olej rzepakowy - kilka łyżek

    Spaghetti z kalarepką, czosnkiem i pepperoni - PRZYGOTOWANIE:

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną kalarepkę, po chwili dodajemy cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę pepperoni. Całość chwilkę smażymy. Pod koniec dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Do gorącego makaronu przelewamy sos, całość dobrze mieszamy. Dodajemy starty ser i ponownie mieszamy. Możemy ewentualnie dosmaczyć jeszcze solą i pieprzem. Całość podajemy z listkami świeżej bazylii. Smacznego!


1 komentarz: