poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Szparagi z chudym twarogiem i pistacjowym pesto

 Pyszne, mega zdrowe a do tego dietetyczne danie. Idealne jako samodzielny posiłek wegetariański lub dodatek do ryb czy mięs. Lekko cytrynowe, z dodatkiem chrupiących pistacji. Polecam!

Szparagi z chudym twarogiem i pistacjowym pesto 

SKŁADNIKI:


  • pęczek szparagów zielonych
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki pistacjowo-pietruszkowego pesto
  • 200 g chudego twarogu
  • garść pistacji
  • skórka otarta z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych części. Zielonych nie musimy obierać. Związujemy w pęczek tak, by główki były na tej samej wysokości. Gotujemy w osolonej i lekko posłodzonej wodzie pamiętając, by główki szparagów znajdowały się nad powierzchnią wody. Ugotowane odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pesto, skórkę z cytryny i podgrzewamy. Dodajemy szparagi. Całość delikatnie mieszamy. Rozkruszamy twaróg. Przekładamy na talerze, posypujemy pistacjami. Smacznego!



2 komentarze: