poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Twarogowe grzanki z bobem i porzeczkowym sosem

 Pyszne, lekkie i zdrowe danie bardzo szybkie do przygotowania. Porzeczkowy dressing z miodową nutą idealnie współgra z ciepłym, lekko kwaśnym serem, słodkimi pomidorkami i delikatnym bobem.
Przepis został wyróżniony pierwszym miejscem w konkursie Hortex na dania fit 

Twarogowe grzanki z bobem i porzeczkowym sosem

Składniki:
·         450 g bobu Hortex
·         250 g chudego twarogu wiejskiego
·         olej aromatyzowany pepperoni
·         sól
·         pieprz
·         10 szt. pomidorków koktajlowych
·         świeży tymianek do dekoracji
·         uprażone pestki dyni- duża garść

Na sos porzeczkowo-balsamiczny:

·         2 łyżki soku z czerwonych porzeczek
·         łyżka octu balsamicznego
·         łyżeczka miodu akacjowego
·         pół łyżeczki soli
·         pieprz do smaku
·         3 łyżki oleju lnianego
                                                                 
Bób gotujemy w osolonej wodzie al dente- ok. 10 minut. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i  obieramy z łupinek.
Dressing- wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową kładziemy posmarowany za pomocą pędzelka olejem pepperoni twaróg. Grillujemy z obu stron. Przekładamy na talerz.
2 łyżki dressingu podgrzewamy na patelni, dodajemy przecięte na połowę pomidorki koktajlowe, chwilkę podgrzewamy, następnie dodajemy przygotowany bób. Chwilkę podgrzewamy. Przekładamy na przygotowany twaróg. Skrapiamy pozostałym dressingiem, posypujemy pestkami dyni, ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz