czwartek, 1 maja 2014

Ciasto drożdżowo-jogurtowe z rabarbarem i pełnoziarnistą migdałową kruszonką

Rabarbar to mój smak z dzieciństwa. Pamiętam przepyszny kompot, który z rabarbaru rosnącego w przydomowym ogródku przygotowywała  moja babcia. Schłodzony, idealnie gasił pragnienie w upalne dni. Dziś proponuję pyszne, delikatne, wilgotne i jednocześnie puszyste ciasto drożdżowo-jogurtowe w towarzystwie  orzeźwiającego rabarbaru. Całość wieńczy chrupiąca orkiszowa kruszonka pełnoziarnista z dodatkiem migdałów. Taka drożdżówka idealnie smakuje jeszcze ciepła z kubkiem zimnego mleka. Pycha!

Ciasto drożdżowo-jogurtowe z rabarbarem i pełnoziarnistą migdałową kruszonką

  SKŁADNIKI:


  • 900 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 jajka
  • 82 g drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • skórka otarta z dużej cytryny
  • Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru
  • łyżka brązowego cukru
  • Kruszonka:
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 75 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem waniliowym. Kiedy przybiorą płynną postać, zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy 4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce łączymy ze sobą mąki, cukier, sól oraz skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe składniki- żółtka, jajka, jogurt oraz olej. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyspanej mąką. Na cieście układamy pokrojony w talarki rabarbar. Posypujemy cukrem. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę- wystarczy palcami połączyć masło, cukier i mąkę do momentu, aż całość będzie przypominała mokry piasek. Następnie dodajemy migdały i ponownie wyrabiamy. Posypujemy nią owoce. Ciasto pieczemy 55-6 0 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. 

 Ps. Ciasto można też upiec w 2 dużych keksówkach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)