Ciasto drożdżowo-jogurtowe z rabarbarem i pełnoziarnistą migdałową kruszonką
SKŁADNIKI:
- 900 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 jajka
- 82 g drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 300 g jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- skórka otarta z dużej cytryny
- Dodatkowo:
- 1 kg rabarbaru
- łyżka brązowego cukru
- Kruszonka:
- 100 g zimnego masła
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 75 g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem waniliowym. Kiedy przybiorą płynną postać, zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy 4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce łączymy ze sobą mąki, cukier, sól oraz skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe składniki- żółtka, jajka, jogurt oraz olej. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy do dużej prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyspanej mąką. Na cieście układamy pokrojony w talarki rabarbar. Posypujemy cukrem. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę- wystarczy palcami połączyć masło, cukier i mąkę do momentu, aż całość będzie przypominała mokry piasek. Następnie dodajemy migdały i ponownie wyrabiamy. Posypujemy nią owoce. Ciasto pieczemy 55-6 0 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Ps. Ciasto można też upiec w 2 dużych keksówkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz