piątek, 30 maja 2014

Dorsz z kiwi na oleju rzepakowym z wiosenną sałatką

Kolejna odsłona dorsza- ryby, za którą wprost przepadam. Dziś w może nieco nietypowym, ale zapewniam- smakowitym i trafnym połączeniu - z kiwi, cieciorką i bogactwem wiosennych warzyw. Zarówno ryba, jak i sałatka przygotowane są na oleju rzepakowym. Pamiętajmy, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej, zastępując nim inne  tłuszcze.  Dzięki temu zapewnimy  sprawną pracę  naszego mózgu, serca i całego układu krążenia. Z rybą, warzywami i owocami  stanowi niezwykle smakowity i mega zdrowy posiłek

Dorsz z kiwi na oleju rzepakowym z wiosenną sałatką  




Składniki:
·         świeży filet z dorsza ze skórką
·         sól
·         pieprz
·         sok z cytryny
·         olej rzepakowy do smażenia
·         odrobina mąki do panierowania ryby
·         roszponka ok. 150 g - opakowanie
·         5-6 rzodkiewek
·         250 g pomidorków koktajlowych
·         150 g mini marchewek
·         2 kiwi
·         połowa ogórka
·         cieciorka konserwowa 200 g
·         1 cytryna
·         cukier
Na dressign:
·         olej rzepakowy - 5 łyżek
·         łyżeczka miodu akacjowego
·         ocet balsamiczny 2 łyżki
·         łyżeczka musztardy dijon
·         garść podprażonych na suchej patelni pestek dyni
·         1 kiwi
·         sól
·         pieprz
              
                                                                   
Dorsza porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odkładamy na pół godziny. Następnie panierujemy z obu stron w odrobinie mąki- nadmiar strzepujemy. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Na patelni na odrobinie tłuszczu karmelizujemy  mini marchewki z odrobiną cukru i soli
Roszponkę rozkładamy na dużym talerzu. Rzodkiewkę kroimy w cienkie talarki, pomidorki przekrawamy na pół - warzywa układamy dekoracyjnie na sałacie. Dodajemy odcedzoną cieciorkę oraz skarmelizowaną marchewkę.  2 kiwi obieramy i kroimy w łódeczki, układamy na sałacie. Ogórka ze skórką kroimy w cienkie plasterki, układamy na sałacie.  Wyszorowaną, sparzoną cytrynę kroimy w cząstki i układamy na sałacie. 

Przygotowujemy dressing.  Do octu balsamicznego dodajemy pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu oraz musztardę dijon, dobrze mieszamy. Dodajemy miód, zmiksowany owoc kiwi oraz stopniowo olej. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Na górze układamy kawałki ciepłego dorsza. Całość posypujemy pestkami dyni.  Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz