Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 15 maja 2014

Kotleciki z ziarna orkiszu na oleju rzepakowym na balsamiczno-miodowej sałacie

 Pyszne i zdrowe danie obiadowe. Bardzo szybkie do przygotowania- pomijając oczywiście etap moczenia ziarna. Pełnoziarniste kotleciki w towarzystwie zdrowej zieleniny- całość przygotowana i serwowana jest z olejem rzepakowym, który jest nie tylko świetnym nośnikiem smaku, ale przede wszystkim   naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Już jego nieduża ilość zadba o odpowiedni poziom cholesterolu, sprawną pracę serca i mózgu. Polecam!

Kotleciki z ziarna orkiszu na oleju rzepakowym z balsamiczno-miodową sałatą

Kotleciki:
  • 400 g ziarna orkiszu
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garść uprażonych pestek dyni
  • olej rzepakowy do smażenia
Sałatka:
·        2 łyżki oleju rzepakowego
·        2 łyżki octu balsamicznego
·        sok z połowy cytryny
·        łyżeczka miodu akacjowego
·        łyżeczka soli
·        pieprz do smaku
·        mix sałat- ja wybrałam roszponkę

  PRZYGOTOWANIE:
Ziarno orkiszu należy przelać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia w wodzie. Następnego dnia orkisz odcedzamy i gotujemy w świeżej, osolonej wodzie do miękkości. Ziarno studzimy. Przekładamy do dobrego blendera stacjonarnego, dodajemy pozostałe składniki- jajka, śmietanę, olej rzepakowy, przyprawy - całość dokładnie blendujemy.  Dodajemy szczypiorek i pestki dyni- mieszamy. Dłonie maczamy w wodzie i formujemy okrągłe kotleciki. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym na rumiano z obu stron. Kotleciki podaję na różne sposoby- z sadzonym jajkiem i szparagami. Dziś proponuję z sałatką z dressingiem na bazie  octu balsamicznego i miodu.
Roszponkę polewamy domowym dressingiem. Aby przygotować dressing wystarczy dokładnie wymieszać ze sobą 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki octu balsamicznego, sok z połowy cytryny, łyżkę miodu akacjowego, łyżeczkę soli, pieprz do smaku. Na sałacie układamy kotleciki.  Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz