Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 27 maja 2014

Maślano-cytrynowy dorsz na oleju rzepakowym z sałatą z ogórkami małosolnymi

Zapraszam na błyskawiczny, smaczny i zdrowy obiad. Dorsz w mocno cytrynowym, aromatycznym sosie przygotowanym na bazie solonego masła i oleju rzepakowego. Ponieważ masło ma niską temperaturę dymienia, dodatek oleju rzepakowego (mającego znacznie wyższą temperaturę dymienia) do smażenia ryby jest niezbędny. Ponadto olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych. 
Olej rzepakowy świetnie sprawdzi się również do dressingu, którym skropimy sałatę serwowaną w towarzystwie chrupiących pełnoziarnistych grzanek, sera mimolette i domowych ogórków małosolnych. Polecam!

Maślano-cytrynowy dorsz na oleju rzepakowym z sałatą z ogórkami małosolnymi

Składniki:
·         świeży filet z dorsza
·         sok z jednej cytryny
·         1/3 łyżeczki skórki z cytryny
·         2 łyżki masła solonego
·         2-3  łyżki oleju rzepakowego
·         mąka do panierowania
·         sól
·         pieprz
·         roszponka
·         2-3 ogórki małosolne
·         garść uprażonych pestek dyni
·         mini grzanki przygotowane z 2 kromek chleba orkiszowego pełnoziarnistego i odrobiny oleju rzepakowego
·         100 g sera mimolette
·         3 łyżki oleju rzepakowego
·         łyżeczka miodu akacjowego
·         łyżka octu jabłkowego
·         łyżka sosu sojowego

Filet z dorsza porcjujemy na zgrabne kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w odrobinie mąki (nadmiar należy strzepać).  Na patelni rozpuszczamy masło z olejem rzepakowym. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu układamy filet z dorsza.

 Pieczemy na złocisto, następnie przekładamy na drugą stronę- skórką do góry. Dodajemy sok z cytryny oraz skórkę. Całość smażymy na złocisto. Rybę podajemy z powstałym na patelni sosem oraz sałatą.

Sałata- do roszponki dodajemy pokrojone w plasterki ogórki małosolne, pokrojony w kostkę ser i grzanki. 

 Łączymy składniki dressingu- ocet jabłkowy, sos sojowy, miód, olej rzepakowy, sól do smaku i pieprz. Sosem zalewamy sałatkę tuż przed podaniem. Posypujemy pestkami dyni. Smacznego!

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz