piątek, 9 maja 2014

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika

 Pyszne słodko-ostre żeberka idealne do przygotowania zarówno w domu w piekarniku, jak też na grillu.

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika 

SKŁADNIKI:

  • żeberka 1- 1,5 kg
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika - PRZYGOTOWANIE:

W miseczce łączymy składniki marynaty- miód, sól, sos sojowy, sok z cytryny, paprykę. Na koniec dodajemy olej. Całość dobrze mieszamy. Marynatą zalewamy żeberka i pozostawiamy na całą noc w lodówce. Ruszt smarujemy olejem, układamy na nim żeberka. Umieszczamy je w piekarniku nad blachą piekarnikową, do której nalewamy wodę. Całość pieczemy w temp. 160 stopni, 1 godzinę, a następnie zwiększamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Tak zamarynowane żeberka idealnie wychodzą również z grilla. Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz